Skip to main content

Wat is infraroodverwarming?

De Stralende Toekomst van Comfort en Efficiëntie!

Infrarood verwarming is een verwarmingssysteem dat zowel als hoofd- als bijverwarming toegepast kan worden. Infrarood verwarmingen maken gebruik van de lange golf infraroodstraling (IR-C) en verwarmen hier de omgeving, personen, objecten en indirect de lucht, mee op.
Naast het argument dat u met infraroodverwarming veel energie kunt besparen, heeft IR-verwarming van Redwell nog tal van andere voordelen. Hierbij kunt u denken aan een eenvoudige installatie, levenslange vrijstelling van onderhoud, flexibele montage en een toonaangevend design. Alle infrarood panelen van Redwell zijn zo geconstrueerd dat deze aan iedere wand en aan ieder plafond bevestigd kunnen worden. De enige vereiste is een wandcontactdoos of stroomaansluiting.

Infrarood verwarming kan dan ook in bijna alle situaties worden toegepast, van goed geïsoleerde omgevingen tot slecht geïsoleerde omgevingen. Het brede productassortiment van Redwell biedt een enorme speelruimte die aansluit op de individuele wensen en behoeften van de eindgebruiker. Zo kan bij Redwell een verwarming ook een schilderij zijn, maar bijvoorbeeld ook een spiegel, handdoekdroger of verplaatsbare zuil. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maar hoe werkt infraroodverwarming nu eigenlijk? Ontdek het hier!

Werkingsprincipe infraroodverwarming

Verschil tussen infrarood en convectie verwarming
Het verschil tussen infraroodverwarming en convectie verwarming zit hem in de lucht. Van belang is, dat infraroodverwarming geen lucht, maar objecten verwarmt. Hierdoor ontstaat er geen luchtcirculatie en dus ook geen opdwarrelend stof/huisstofmijt/pollen/bacteriën.
Alle nadelen van de gebruikelijke convectie verwarming tegenover alle voordelen van een Redwell infraroodverwarming staan hieronder kort samengevat:

Nadelen convectie verwarming:
⦁ Vochtige lucht condenseert op de wanden, hierdoor vormen zich schimmels en wordt het stucwerk aangetast.
⦁ De circulerende lucht in de ruimte zorgt voor opdwarrelend stof
⦁ Temperatuurverschillen in de ruimte zorgen voor hinderlijke trek.

Opwarming van de lucht heeft een aantal negatieve effecten. Allereerst ontstaat er een luchtcirculatie in de ruimte, doordat warme lucht opstijgt en koude lucht daalt. Hierdoor krijg je grote temperatuurverschillen, die wij als mensen bijvoorbeeld als een koude vloer ervaren. Bovendien zal stof opdwarrelen als gevolg van de luchtcirculatie. Het stof, met inbegrip van huismijt/pollen/bacteriën, wordt mee getransporteerd in de lucht en eindigt in onze luchtwegen.

Fysiologisch gezien is het ook van belang om te melden dat koudere lucht veel gezonder is dan warme lucht. Denk hierbij aan een verademende wandeling in de koude winterlucht!  Dat bij een bedompte lucht ook nog meer geventileerd moet worden is een punt, dat, in vergelijking met infraroodverwarming, ook in acht dient te worden genomen voor wat het energieverbruik betreft. Feit is namelijk, dat door deze noodzakelijke ventilatie ook veel warmte verloren gaat. Een ander probleem ontstaat wanneer warme lucht condenseert op de koude wanden. Hier ontstaat schimmelvorming, die voor de gezondheid uiterst bedenkelijk is.

Voordelen van infraroodverwarming:
⦁ Objecten blijven droog en geven warmte af
⦁ Infrarood warmte heeft een positieve uitwerking op de mens
⦁ Gunstig in aanschaf en energiebesparend

Fysiologisch gezien wordt, door de infrarood stralingswarmte, de warmte in objecten (wanden/plafond/vloer/meubels, maar ook het menselijke lichaam) opgeslagen om deze vervolgens vertraagd aan de ruimte af te geven. Hierdoor ontstaat een groot energiebesparingspotentieel. Is de gewenste temperatuur in de ruimte bereikt, dan zal de infraroodverwarming worden uitgeschakeld tot het punt dat het weer noodzakelijk is om de opslag van warmte weer aan te vullen.

Infrarood verwarming geeft dus stralingswarmte af en geen convectiewarmte. Er is dus geen sprake van luchtcirculatie. Er vindt dus ook geen dwarreling van stof plaats. Ook is de luchttemperatuur koeler dan de wandtemperatuur. Zoals reeds opgemerkt is de ademlucht koeler, vrij van stof en daarom ook veel gezonder.