Met het isoleren van uw dak of vloer kan u vaak een grote sprong maken binnen het energielabel. Er is hier namelijk veel te halen wat betreft de isolatiewaarde. De Rc-waarde geeft weer wat de totale isolatiewaarde (r = isolatiewaarde) van een bepaald constructiedeel is (c = constructie). Het wordt berekend door de totale warmteweerstand van het isolatiemateriaal op te tellen bij de warmteweerstand van de constructiematerialen (hout, metaal, steen enz.). Een hogere Rc-waarde betekent een betere thermische isolatie. In moderne huizen ligt de Rc waarde van daken veelal tussen de 4 en 6 m²K/W (2015). Voor passiefhuizen gelden Rc-waardes van 6 tot 10 m²K/W. Bij oudere woningen zul je aanzienlijk lagere Rc-waarden tegenkomen omdat de eisen aan dakisolatie vroeger minder streng waren. Een Rc van 2.5 m²K/W is een bepaalde tijd het minimum geweest.
Isolerende mortels
Met de innovatieve isolerende mortel soorten “Betopor C-EPS” en “Betopor Pro” is een stabiele en drukvaste isolatie beschikbaar voor dakisolatie en vloerisolatie. Een topproduct waarmee op het dak in elke gewenste richting moeiteloos een naadloze afschot laag (door bijvoorbeeld afschotplaten) is te realiseren en voor zwevende dekvloeren een stabiele en isolerende onderlaag.
Het Betopor C-EPS systeem baart vanaf de introductie al opzien. Met de lichte afschotmortel op basis van cement, gerecyclede polystyreenkorrels, vermiculite en toeslagstoffen kan een sterke, drukvaste isolatie en naadloze afschot laag worden gerealiseerd. Nadat de markt met het systeem kennis maakt, verandert het denken over dak afschot op slag.
Met de isolerende afschotmortel is er een alternatief beschikbaar voor de omslachtige applicaties bij het aanbrengen van afschot op daken. Tijdrovende handelingen voor het afzonderlijk aanbrengen van dampremmer, isolatie afschotplaten en noodlaag zijn niet meer nodig. Betopor C-EPS verenigt deze handelingen in één werkgang. Betopor C-EPS is tevens een brandveilige oplossing. Perfect op afschot en perfect geïsoleerd. Het dakoppervlak dat ermee wordt verkregen is geschikt voor elke gewenste waterdichte dakafwerking. Door inwellen van platen EPS, PUR of PIR kan het isolerende vermogen worden verhoogd.
Met Betopor C-EPS is relatief eenvoudig een afschot te realiseren waarop vanaf ieder punt het water ongehinderd naar de afvoeren vloeit. Daken met een Betopor C-EPS afschotmortel hebben een ongekend hoge stabiliteit. Spanningen als gevolg van temperatuurschommelingen treden niet op en dus worden ook de naden van de dakbedekkingen niet extra belast.
Isolerende mortel C-EPS
Deze isolerende mortel bestaat uit een mengsel van gerecyclede polystyreenkorrels, vermiculite en toeslagstoffen, gebonden met cement, onder toevoeging van water en stabilisator.
Bij de applicatie van de mortel moet voor de binding van het cement tot cementsteen water worden toegevoegd. Tijdens het mengen van de grondstoffen in de mortelmenger wordt stabilisator toegevoegd voor het verkrijgen van een homogene, goed verwerkbare massa. De functie van de stabilisator samen met de juiste korrelpakking zorgen dat er geen water zichtbaar is op het moment dat de mortel op het dak komt.
Het zo lang mogelijk behouden van vocht in de aangebrachte laag mortel heeft de hoogste prioriteit. Vermiculite zorgt, door zijn sterk absorberend vermogen, dat water wordt opgenomen en niet uitzakt in de aangebrachte laag. Ook het cement bindt het vocht chemisch over de volledige dikte van de laag. De temperatuur in het materiaal verhoogt als gevolg van de chemische binding van cement en het overtollige vocht verdampt aan het oppervlak. Dit proces duurt ca. 7 uur na het aanbrengen van de mortel. Wind in combinatie met de buitenlucht temperatuur en luchtvochtigheid, zorgen voor droging aan het oppervlak in de aangegeven 2 tot 4 open dagen.